Mérenspaard

Raspaard met prehistorische roots

Alle kenmerken van het Mérenspaard

Het Mérenspaard is een klein zwart paard met gemiddelde stokmaat van 1,45 tot 1,55 meter. Kenmerkend aan dat ras zijn de diepzwarte kleur, stevige bouw, volle manen en weelderige staart. Dat maakt hen indrukwekkende verschijningen. Een prettig karakter maakt hen tot het perfecte recreatiepaard voor grote kinderen en volwassenen.

Prehistorische roots

De oorsprong van het Mérenspaard ligt in de Franse Pyreneeën, in de vallei van de Ariège. Vandaar dat paardenliefhebbers het dier ook wel eens Ariégeois noemen. De vroegste sporen van de Mérens gaan terug naar prehistorische rotstekeningen in de grot van Niaux nabij Tarascon. Vele eeuwen later zetten Karel de Grote en Napoleon het bergpaardje in voor hun legers omwille van zijn kracht en moed.

Het ros dankt zijn raszuivere voortbestaan aan enkele gepassioneerde fokkers, die bleven fokken op de traditionele wijze: door begrazing in de bergen. Dankzij hun inspanningen werd in 1947 het eerste Mérensstamboek ter wereld opgericht.  Daarmee was het voortbestaan van het ras gegarandeerd. Pas sinds 1998 heet het ras officieel ‘Mérenspaard’.

horse1 2
Compacte bouw, uithoudingsvermogen & gehoorzaamheid

Kwaliteiten van het Mérenspaard

Tot de jaren ‘70 gebruikten landbouwers de Mérens vooral bij kleine werkzaamheden en in de bosbouw. Zijn compacte bouw en grote uithoudingsvermogen maakten het paard uitermate geschikt voor dat werk. 

Door de gemechaniseerde landbouw evolueerde het Mérenspaard naar vrijetijdspaard. Ruiters met eender welke ervaring loven het dier voor zijn aanpassingsvermogen, eerlijkheid, gehoorzaamheid en uithoudingsvermogen.

Naast recreatief gebruik leent het veelzijdige Mérenspaard zich voor verschillende disciplines van de wedstrijdsport. Of het nu trektochten, uithoudingsproeven zoals Endurance, de TREC (technique de randonnée équestre de compétition), dressuur of voltige zijn; de zwarte prins van Artiège kan ze allemaal aan.

Voor de koets blinkt de Mérens eveneens uit. Zijn vlakke en regelmatige gangen staan garant voor efficiënt energiegebruik en tekenen voor een rustige rit. Door zijn betrouwbare karakter kunt u de Mérens met een veilig gevoel aanspannen.

horse2
horse12
Onze diensten

Waarvoor kan u bij ons terecht?

paardenfokkerij

Mérenspaard

Kenmerkend aan het Mérensras zijn de diepzwarte kleur, stevige bouw, volle manen en weelderige staart.

paardenhotel

Hengstenhouderij

In onze hengstenhouderij leven vier goedgekeurde dekhengsten die aan de rassenstandaard voldoen.

huurhouderij

Fokkerij

Bekijk hier welke paarden momenteel in de paardenfokkerij van het Mérenscentrum verblijven.

opleidingscentrum

Paarden te koop

Wij bieden u heel wat kwalitatieve paarden aan die van een sterke bloedlijn afstammen. Bekijk ze hier.

Meer weten over het Mérenspaard?

Contacteer ons gerust voor meer informatie.